Aşılama (IUI-Intra Uterin Inseminasyon)

Aşılama (İnseminasyon), erkekten alınan semenin laboratuvarda çeşitli yıkama işlemlerine tabi tutulduktan sonra, sperm dışındaki tüm salgılardan arındırılması, hareketlilik ve sayısı artırılan spermlerin çok az bir sıvı içerisinde ince bir katater yardımıyla rahim içine verilmesidir.
 
Aşılama ne zaman gerekir?
Aşılama,

  • Rahim ağzına ait problemler bulunduğunda,
  • Sperm sayı ve hareketinin normalden düşük olduğu durumlarda,
  • İktidarsızlık, vajinismus gibi cinsel fonksiyon bozukluklarında,
  • Şeker hastası olan, mesane boynunda travma veya ameliyat geçirmiş olan erkeklerde meninin mesaneye doğru boşalması demek olan retrograd ejakulasyon bulunduğunda,
  • Nedeni açıklanamayan kısırlık durumlarında

Aşılama (IUI):
Aşılama basit bir uygulamadır ve sadece bir kaç dakika sürer. Hasta muayene masasına alındıktan sonra doktor, vajinaya spekülüm yerleştirir ve özel olarak hazırlanmış (yıkanmış) olan spermleri bir katater aracılığıyla direkt olarak rahmin içine enjekte eder. Böylece spermlerin döllenmenin gerçekleştiği tüplere daha kolay ulaşması sağlanır.
 
Başarı oranları:
Aşılama başarısında kısırlık nedeni önemlidir. Sperm miktarı ve motilitesi iyi olan, fakat rahim ağzına ait nedenler veya cinsel ilişki problemi olan durumlarda aşılama çok iyi sonuç vermektedir. Nedeni açıklanmayan kısırlık veya sperm kalitesine bağlı infertilitesi olan kişilerde başarı oranı daha düşüktür.
En yüksek gebelik oranları ilk 3 uygulamada elde edilir. 6 uygulamadan sonra gebelik şansının çok düşük olduğu gösterilmiştir. Bu durumda tüp bebek yöntemlerine geçilmesi gerekmektedir.

Geçmişte gebelik geçirenlerde, gebelik ihtimali daha yüksektir. Sakat bebek doğurma olasılığı, tüm doğumların %2- 4'de görülür. Sperm yıkanması ve aşılamanın bu orana hiç bir şekilde etkisi yoktur. Aşılamanın başarı oranı her denemede % 15'dir ve bu oran, normal çiftlerin gebe kalma oranlarına eşittir.